Slikovnice za bebe od 0 do 6 mjeseci

Ako i ti vjeruješ da itekako ima smisla čitati bebama, ali nisi sigurna što i gdje tražiti, onda si na pravom mjestu!

Već sam pisala o tome kakve su slikovnice najpogodnije za bebe do 1,5 godine, no ne škodi ponoviti gradivo.

Isto tako, na tržištu se pojavljuju novi kvalitetni naslovi za naaajmlađe, a s obzirom na to da sam prije nekoliko mjeseci ponovno postala mama, opet obraćam posebnu pozornost i na tu skupinu dječju literature.

Trebaju li bebama (bilo kakve) slikovnice?

Bebama ne treba puno – osim puno ljubavi, maženja, topline, sigurnosti – ali ako im želimo i možemo priuštiti pokoji “luksuz” poput prvih slikovnica, dobro je da na umu imamo one karakterizirane kao razvojne, koje potiču skladan razvoj bebinih osjetila i motorike.

Ovom ću se prigodom posebno osvrnuti na slikovnice namijenjene bebama do otprilike 6 mjeseci.

Većina takvih slikovnica bit će bebama zanimljiva i u narednom periodu, no tada će već pokazivati interes i za drugačije pričice…o tom potom. 🙂

KONTRASTNE SLIKOVNICE

Izlaganjem beba kontrastnim bojama već se u prvim mjesecima potiče razvoj njihova vida.

Bez obzira na to gledaju li ih iz toplog roditeljskog naručja ili dok uz nadzor provode vrijeme na trbuščiću, kontrastne boje sigurno će privući njihovu pažnju.

Samo imaj na umu da im u prvim mjesecima ne budu udaljene više od 30 cm, koliko je tada otprilike široko njihovo vidno polje.

“Moje prvo” (Maxine Davenport, Cindy Roberts) – Školska knjiga

Među najkvalitetnijim kontrastnim slikovnicama za bebe (na našem tržištu) svakako bih istaknula paket “Moje prvo” u izdanju Školske knjige, koji čine prekrasni naslovi: Moje prve boje, Moje prve životinje, Moje prve suprotnosti, Moji prvi oblici, Moji prvi brojevi i Moji prvi zvukovi.

Redovna cijena svake od navedenih slikovnica iznosi 29 kn, no vrijedi spomenuti da na web shopu i u knjižarama Školske knjige trenutno traje akcija u kojoj cijeli paket možete kupiti za 129 umjesto za redovne 174 kn.

“Boje” i “Brojevi” (Aino-Maija Metsola) – Planetopija

Ove odlične slikovnice također su pune kontrastnih boja pa će bebama biti vjerni suputnik tijekom ‘tummy time‘-a.

U narednim će im mjesecima i godinama, pak, biti zabavne i korisne zbog mnoštva prozorčića, kao i zbog mogućnosti učenja riječi, boja, brojeva, brojenja i sl.

“Baby G” kontrastna slikovnica

S obzirom na to da mi je posebno zadovoljstvo podržavati male obrtnike, nisam mogla odoljeti simpatičnim stvarčicama za bebe koje sam nedavno otkrila na Instagram profilu @babygsensorypack.

Gospođa koja stoji iza ovog mladog brenda, Livija Rogulj iz Dicma, sama osmišljava i izrađuje senzoričke i didaktičke proizvode prilagođene razvoju djece.

Za svog sam mališana odabrala i kupila kontrastnu slikovnicu (“harmoniku”) i set od tri kontrastne filcane kartice.

Set kontrastnih filcanih kartica koristim kao igračku koju objesim na krevetić, ali i kao tekstilnu slikovnicu.

“MEKANE” SLIKOVNICE

Bebe s otprilike 3 mjeseca počinju samostalno držati stvarčice u rukama te ih se trude staviti u usta.

Drugačije neće biti ni sa slikovnicama, koje su im u ovom periodu samo igračke, tj. sredstva za učenje i istraživanje.

Zbog toga je najbolje da su načinjene od neškodljivog tekstila, a još je bolje ako u sebi sadrže i “šuškave” elemente, zahvaljujući kojima će bebe povezivati pokrete sa zvukom te razvijati logičko razmišljanje i motoriku.

U ovoj kategoriji svakako opet preporučujem domaće, tj. filcane kartice-slikovnice brenda “Baby G – Sensory Pack”, ali i mekane slikovnice-igračke kakve ponajviše možete naći u drogerijama i trgovinama dječjom opremom.

SLIKOVNICE S FOTOGRAFIJAMA

Već s nekoliko mjeseci bebe sa zanimanjem prate fotografije tuđih lica, pogotovo druge djece.

Ovakve slikovnice trenutno ne nalazim u web shopovima, a moram priznati da je pravi dobitak i pronaći ih u (barem splitskim) knjižarama…

Što se tiče dječjeg upoznavanja sa životinjama – ako nisi u mogućnosti pokazati im prave, onda im radije osiguraj slikovnice s fotografijama (a ne ilustracijama) životinja. Korisnije im je što prije dobiti pravu sliku svijeta oko sebe! 😀

Ovakve će im slikovnice još dugo biti zanimljive, a uz roditeljsku će pomoć s vremenom naučiti i njihove nazive, način glasanja i ostalo.

Srećom, ovakvih slikovnica ima pregršt u ponudi. Sve su “kartonke” malih dimenzija, koje će dječica za koji mjesec sa zadovoljstvom listati i “čitati” – na tebi je samo da odabereš! 🙂

Samo opušteno!

Vrijeme na trbuščiću, izloženost kontrastnim bojama, slušanje pjesmica u rimama u roditeljskoj izvedbi, opipavanje različitih materijala i tekstura – sve je to pogodno za bebin razvoj, bez obzira na to jesu li u navedene aktivnosti uopće uključene slikovnice.

Pravi doživljaj slikovnica ionako počinje tek u drugoj polovici prve godine, kad se upravo uz pričice brojne bebe (budući strastveni čitatelji 😀 ) zabavljaju, uče i dublje povezuju sa svojim roditeljima. 🙂

Uživaj s bebom i prati “Djeco, laku noć!” na Facebooku i Instagramu! 🙂