Djevojčica i sreća

Primijetila sam da su neki roditelji skloni pojedine slikovnice dijeliti na one namijenjene djevojčicama, odnosno dječacima.

Tu prvenstveno mislim na slikovnice koje u glavnim ulogama imaju ženske ili muške osobe; naime, životinjski mužjaci još i prolaze kod djevojčica (i obrnuto), dok su, primjerice, vatrogasci isključivo za dječake (a princeze nikako!).

Slikovnice isključivo za dječake/djevojčice?

Naravno, ima tu nečega, djevojčice i dječaci su jednostavno različiti i imaju drukčije ukuse, no nekad ipak mi odrasli potenciramo razlike koje djeca (još) ne primjećuju i ne doživljavaju…

Da ne ulazim u dodatne dubioze 😀 , reći ću samo da svom sinu rado nudim i čitam i slikovnice u kojima su glavne junakinje djevojčice, žene, ženke i ženska mladunčad. 😀

Princeze i dalje ne preferiram, ali među naslovima koje volimo našla se jedna kraljica, odnosno “vladarica”. 🙂

S obzirom na to da se danas obilježava Dan sreće, prigodno ću predstaviti upravo tu slikovnicu – “Djevojčica i sreća”.

Izvana savršen život, iznutra tuga…

Priča je ovo o prekrasnoj i bogatoj vladarici, kojoj se divio cijeli svijet.

Doduše, ona je bila “žena moćnog vladara svijeta”; pretpostavljam da je bila doživljavana kroz njegovu prizmu, njegovu moć i uspjehe…

Može biti da zaista nije znala ni tko je (osim vladareva žena) ni čime bi se htjela baviti (osim usrećivanja svog vladara, tj. muža…).

U svakom slučaju, daleko od očiju javnosti bila je duboko nesretna i sve je teže skrivala svoju tugu.

Tužno je što je čak i od muža skrivala kako se uistinu osjeća.

Čuvši da negdje daleko postoji djevojčica koja joj može pomoći da vrati sreću u svoj život, odlučila je napokon nešto poduzeti – krenut će na put i pronaći tu djevojčicu, odnosno sreću.

Put ka sreći

Put je bio dug i opasan, no vladarica je bila ustrajna u naumu da napokon bude sretna.

“Više nije marila za vanjsku ljepotu. Nije zapravo točno ni znala što traži, ali čvrsto je vjerovala da će osjetiti kad to pronađe.”

Znala je da je napokon došla do kraja svog puta kad je na ledenom jezeru usred malog sela ugledala čarobnu djevojčicu koja je plesala, a čijim su se pokretima i ljepoti svi divili…

Vladarica se prisjetila sebe kao djevojke, nekoć najljepše i najumišljenije u tom kraju…

Što je sreća?

Odjednom je djevojčica pohrlila prema njoj:

“Napokon! Dugo te čekam, ovo je tako dosadno mjesto. Nitko ne zna odgovore na moja pitanja. Ti ćeš mi reći gdje je bogati princ kojega svojom ljepotom zaslužujem. Želim biti najljepša kraljica u najvećem kraljevstvu. Želim biti sretna!”

Shvativši sve, kraljica je pokušala ohrabriti djevojčicu – ili malenu sebe – vrijednim lekcijama koje je sama na teži način naučila.

Rekla joj je da se ne smije obazirati isključivo na vanjsku ljepotu i priznanja jer su zapravo pravo bogatstvo i sreća – u njoj.

Pogled unutra

“Ni princ ni zlatna kruna neće ti donijeti radost. U sebi imaš predivno kraljevstvo i već sad si njegova kraljica. U tom je kraljevstvu tvoja prava i iskrena sreća.”

Djevojčici, naravno, nije “sjelo” slušanje životnih lekcija koje nije razumjela.

Ipak, vladarica je bila strpljiva:

“Sreća nije vanjski sjaj, već onaj iznutra, što ga stvaramo sami.”

Kao što se na samom kraju ističe – “pomoć je potrebna svima”, tako da kraljica nije ostala samo na riječima, već je, nakon što je sama shvatila što je sreća, odlučila i djevojčici pomoći da pronađe istu.

Za početak su zajedno zaplesale. 🙂

Za djecu…i djecu u nama

“Djevojčica i sreća” zapravo je terapeutska slikovnica, koja je jednostavnošću teksta i radnje prilagođena djeci, no s druge strane je zbog svoje univerzalne pouke o sreći koja se nalazi u nama samima vrijedna i svakoj odrasloj osobi.

Mnogo nas bi voljelo da se barem nakratko možemo vratiti u svoje djetinjstvo te iz sadašnje perspektive i iskustva dati pokoji savjet, riječ ohrabrenja i utješni zagrljaj sebi kao djeci.

Kad bismo riješili neke rane i izazove koji još uvijek tište dijete u nama, zasigurno bi i naša djeca mnogo dobila…

Pomoć je potrebna svima

Sva sreća da su danas psihoterapije i rad na sebi mnogo manji tabu nego nekada! 🙂

Danas nam je dostupno i mnogo prekrasnih naslova za roditelje voljnih učiti i raditi na sebi, a neki od meni najdražih objavila je nakladnička kuća Harfa, čija je osnivačica upravo autorica ove slikovnice, gospođa Irena Orlović. 🙂

Draga mama, želim ti da prigrliš dijete u sebi, kao i da u sebi pronađeš izvor svoje sreće; tako će i tuge koje te povremeno tište zasigurno biti lakše! 🙂

P.S. Ostale slikovnice koje ti moja ekipica i ja preporučujemo potraži ovdje, a ako još nisi, svakako nam se pridruži i na Instagramu i u Facebook grupi! 🙂

Mali leksikon

Naslov: Djevojčica i sreća

Tekst: Irena Orlović

Ilustracije: Sanja Rešček Ramljak

Nakladnik: Harfa

Cijena: 99 kn

Preporučena dob: otprilike od 4 godine pa do svih koji žele utješiti i zagrliti dijete u sebi 🙂

1 comment

Odgovori