Gdje se skriva Vedran?

Uz neke se slikovnice glasno smijem, uz neke plačem. Slikovnica Gdje se skriva Vedran? jedna je od potonjih.

Nastala povodom traumatične smrti djeteta u obitelji autoričine poznanice, ova slikovnica tekstom i ilustracijama hvata misli, uspomene i nadu koji se prožimaju u životima onih čije bliske osobe više nisu tu…

Djeci je teško shvatiti zašto je netko morao umrijeti, no nije li i nama odraslima? Zato bih ovu slikovnicu definitivno preporučila i svakom roditelju koji je prošao kroz gubitak djeteta, bez obzira na to ima li još djece.

Optimizam i snaga mame iz slikovnice može pružiti nadu svima čija je bol još svježa. Način na koji ona svojoj kćeri priča o preminulom djetetu je zaista nevjerojatan. Pun života.

“Popodne je u vrtiću klizio niz staklo u kapljicama kiše dok si ti crtala poslije ručka. A na kraju se dana spustio sa suncem iza planine da provjeri što nas sve sutra čeka.”

Doista, smrt se u ovoj slikovnici se spominje ni jednom riječju. Mama je našla način da Vedran bude u svojoj obitelji svakog dana. Da se ne izbjegava pričati o njemu. Da se ne zaboravi. Naprotiv.

“I sutra će biti pored nas. On je uvijek u blizini.”

Osobe koje volimo, a koje više nisu s nama, zapravo su s nama uvijek i svugdje. U tuzi i u radosti. Dok radimo i dok odmaramo. U riječima kojima govorimo o njima i u šutnji u kojoj ih samo mi vidimo.

“Čeka da zaspimo da se može ušuškati ispod mojeg srca. Tamo je najsigurniji. Tamo ga uvijek čuvam.”

Nekoliko stranica bez teksta piše ilustratoričinu priču o nedostajanju. Tekst i ilustracija kao zasebni dijelovi koji mogu jedno bez drugog, ali se izvrsno nadopunjavaju, tvore savršenu cjelinu u ovoj priči o vječnosti.

Slikovnicu Gdje se skriva Vedran? možeš kupiti u Pričozemskoj, kao i u ostalim knjižarama i web shopovima, te posuditi u najbližoj knjižnici. 

Moram napomenuti da baciš oko i na druge dvije slikovnice Ive Bezinović-Haydon, koje su me također oduševile i o kojima sam pisala na ovom blogu – Mala Mara i veliko stablo i Moja baka ne zna tko sam.

P.S. Pridruži se najvećoj hrvatskoj Facebook grupi ljubitelja slikovnica “Slikovnice – preporuke i popusti” te zaprati #djecolakunoc na Instagramu!

Mali leksikon

Naslov: Gdje se skriva Vedran? 

Tekst: Iva Bezinović-Haydon

Ilustracije: Hana Tintor

Nakladnik: Ibis grafika

Cijena: 14,60 E (110 kn)

Preporučena dob: otprilike od 4 godine nadalje