Ptica Rugalica

Upravo je slikovnica Ptiga Rugalica glavni “krivac” što sam se zaljubila u opus za najmlađe izdavačke kuće Mala zvona.

Sve njihove slikovnice koje su mi došle u ruke zaista su posebne – umjetnički vrijedne, a emotivno bliske i djeci i odraslima.

Zanimljivo je da je Ptica Rugalica zajednička kreacija majke i kćeri – autorice Ljerke Rebrović i ilustratorice Ivane Pipal.

Prvi put vidjevši naslovnicu, pomislila sam kako se neka zločesta ptica rugala ovoj prekrasnoj papigi. Srećom, autorica je radnju zamislila mnogo zanimljivijom. 😀

Priča počinje papiginim bijegom iz zoološkog vrta u šumu.

Sve oko nje bilo je novo i nepoznato.

Sjedeći na grani, promatrala je životinje koje su prolazile ispod nje. Međutim, nije ih gledala šutke; svakoj se od njih vrlo otvoreno i glasno obraćala.

Nažalost, nije im upućivala riječi lijepe poput svog perja; jež joj je bio smiješan zbog “groznih bodlji”, zecu se rugala zbog “klempavih ušiju”, žabu je nazvala ružnom zbog “buljavih očiju”, nije se mogla načuditi debljini medvjeda “s tolikom trbušinom” itd.

Ni njena omalovažavanja nisu poljuljala samopouzdanje šumskih životinja, a upravo je to jedna od velikih lekcija koje trebamo ponijeti iz ove slikovnice. 

“Velike mi oči pomažu da na vrijeme ugledam opasnost! Tad brzo zaronim i sakrijem se u mulj. Meni moje buljave oči trebaju i dobro mi služe, a za tvoje ruganje baš me briga!”

Baš poput žabe, sve su životinje ponosno podučile papigu čemu im “ružni” dijelovi služe i dale joj do znanja da ih je za njeno ruganje – baš briga!

Papiga zatim napokon ugleda životinju koja joj se svidjela i s kojom se zato poželjela sprijateljiti.

“A tko si ti, tako lijepa i elegantna, crvena poput vatre? Pomalo sličiš na mene. Ti si crvena i ja sam crvena! Ti imaš lijep rep i ja imam lijep rep! Možda smo rođakinje?”

Lija ko lija, lukavo se prilagodila nenadanoj situaciji te iskoristila papigino neznanje i neiskustvo.

“Dođi bliže da se upoznamo! Imaš lijepo perje, dođi da usporedimo boje.”

Što je papigu u zadnji tren spasilo iz zagrljaja smrti, ali i nagnalo na pokajanje i promjenu stava, saznaj u Ptici Rugalici, koja te čeka u knjižarama, web shopovima i knjižnicama.

Vrijedne lekcije o ruganju, prihvaćanju različitosti i (ne)povezanosti vanjštine i osobnosti, kao i prekrasne ilustracije šumskog krajolika, ono je po čemu ovu slikovnicu pamtimo i zbog čega joj se često vraćamo.

P.S. Pridruži se najvećoj hrvatskoj Facebook grupi ljubitelja slikovnica “Slikovnice – preporuke i popusti” te zaprati #djecolakunoc na Instagramu!

Mali leksikon

Naslov: Ptica Rugalica

Tekst: Ljerka Rebrović

Ilustracije: Ivana Pipal 

Nakladnik: Mala zvona

Cijena: 15,66 E (117,99 kn)

Preporučena dob: otprilike od 4 – 8 godina