Svi se brojimo

Počasnu titulu prve slikovnice koju ću preporučiti u 2024. godini posve zasluženo dobiva “Svi se brojimo” norveške autorice Kristin Roskifte. 

Ova me slikovnica oduševljava na nekoliko razina i zaista se nadam da će se naći u rukama što više djece, ali i odraslih.

Prvi smo se put susrele na Interliberu; šarena, velikog formata i znakovitog naslova, na prvu me privukla. Brzinsko listanje bilo je dovoljno za odluku o kupovini.

Iz povelike hrpice koju sam donijela doma, upravo je ova slikovnica bila među prvima koje sam pokazala sinovima, stavila na “izložbeni dio” njihovih polica i spontano čekala čaroliju.

Neočekivano, mlađi sin je bio prvi kojeg je namamila. S obzirom na to će on tek za nekoliko mjeseci napuniti 3 godine, čitanje sam prilagodila njegovoj dobi i interesima, a ova je slikovnica idealna upravo za igre traženja i maštanja.

Dan za danom, birao je ovu slikovnicu za čitanje prije spavanja, a nismo trebali dugo čekati da nam se znatiželjno pridruži braco – predškolac. 

Na svakoj stranici pratimo sve veći broj osoba u različitim situacijama, a o nekima od njih saznajemo zanimljive informacije.

Ni jedna osoba ne spominje se poimence, tako da možemo samo pretpostavljati kome se što događa i kako se tko od njih osjeća. Na taj način smo potaknuti na zapažanje detalje i promatranje izraza lica ne bismo li razumjeli njihove emocije.

Teksta je malo, no ni u jednoj kvalitetnoj slikovnici naglasak nije samo na tekstu; ilustracije su bogate detaljima, a kombinacija ilustracija i teksta prirodno poziva na propitivanje i maštanje o onome što nije navedeno “crno na bijelo”.

Naravno, način čitanja, odnosno “otkrivanja” ove slikovnice, odrasli čitatelj treba prilagoditi stupnju razvoja djeteta kojem čita.

Ne znam kako sam uspjela, no tek sam nakon nekog vremena starijem sinu otkrila dio na zadnjim stranicama, gdje se otkrivaju pojedinosti o onome što smo prethodno samo nagađali.

Tada je cijela slikovnica dobila novu dimenziju jer je uspoređivao svoje pretpostavke sa činjenicama.

Najbolje u vezi ove slikovnice je zapravo to što nikad ne možeš sve otkriti; uvijek ti neki novi detalj zapne za oko, a nova pitanja prirodno dolaze.

Zajedničko čitanje “Svi se brojimo” izvrsna je podloga za razgovor o mnogim važnim temama koje potiču suosjećanje, prihvaćanje različitosti, osvještavanje međusobne povezanosti s drugim ljudima, suočavanje s vlastitim predrasudama.

Cijena kvalitetnih slikovnica, pogotovo u zadnje vrijeme, zaista premašuje prosječne budžete, no ako baš trebam dati razlog kao izgovor zašto ovu slikovnicu svatko treba kupiti za vlastitu kućnu biblioteku ili nekome na poklon, onda bi to bila činjenica da je ova slikovnica idealan zajednički poklon braći i sestrama širokog raspona godina. 🙂 Dvije-tri-četiri muhe jednim udarcem. 🙂

Od nas ide ogromna preporuka za “Svi se brojimo”!

P.S. Pridruži se najvećoj hrvatskoj Facebook grupi ljubitelja slikovnica “Slikovnice – preporuke i popusti” te zaprati #djecolakunoc na Instagramu!

Mali leksikon

Naslov: Svi se brojimo

Tekst i ilustracije: Kristin Roskifte

Prijevod (s norveškoga): Anja Majnarić

Nakladnik: Petrine knjige

Cijena: 16 EUR

Preporučena dob: otprilike od 3-8 godina