Tonka će sutra

Osvanulo je i to sutra kad je napokon izišlo novo izdanje slikovnice o popularnoj Tonki. Da, da, popularnoj – “Tonka će sutra” hara Hrvatskom i šire u obliku kratkometražnog filma, predstave za djecu, audio-priče

Međutim, nama, okorjelim ljubiteljima pisane riječi na tiskanom papiru, ništa se ne može mjeriti sa dobrom starom slikovnicom. U redu, u redu, jedino pričaonica tete Jelene ulazi u tu kategoriju!

Jelena Pervan je mlada žena koja obožava puding od vanilije i boji se važnje brodom. Osim tih važnih činjenica, zgodno je znati i da su iz njenog pera, osim Tonke, oživjeli likovi poput Mrljeka i Prljeka i brojnih drugih.

Upravo se ta teta Jelena lani odazvala mom pozivu i bez prigovora popela skoro na vrh Marjana kako bi zainteresiranoj dječici (i roditeljima i bakama i djedovima) ispričala sve o Tonki i sutrićima.

Jelena Pervan na #djecolakunoc pričaonici na Marjanu upoznaje djecu s Tonkom i sutrićima (11.6.2022.)

Naime, Tonka je djevojčica kojoj je sve zabavnije od obveza koje treba odraditi. Hmmm… Tonka, to sam ja! Tonka, to si ti! Svi mi imamo bar malo Tonke u sebi. 🙂 

Mama i tata nikako nisu mogli nagovoriti svoju milu kćerkicu da bez odlaganja obavi svakodnevne aktivnosti poput pranja zubića i pisanja zadaće. Tonka je obožavala “sutra” pa je obećavala da sve što treba odraditi baš – sutra!

  • Ali, Tonkice, tvoje SUTRA često postane PREKOSUTRA, a ono se gotovo uvijek pretvori u NIKAD. Zašto nešto ne napraviš DANAS? – pitala ju je mama.

Tog su jutra u Tonkin stan ušle stare odgojne metode. Stigli su baka i djed! 😀 

Mama i tata su otišli pa je “stara garda” mogla neosmetano isprobati svoje mjere preodgoja. Naime, nakon nekoliko Tonkinih “piškit ću-kakit ću”, ovaj “sutra ću”, baka i djed su naglas dijagnosticirali da je Tonka dobila sutriće!

  • Sutriće dobivaju djeca koja vole odgađati svoje obveze za sutra. Zvuči li ti to poznato, Tonkice? – upitao je djed.

Tonka se zamislila… Dobro se pogledavši u ogledalo, stvarno ih je ugledala!

Više ni na što drugo nije mogla misliti, ništa drugo nije mogla raditi…toliko su je svrbjeli sutrići da ih se poželjela riješiti…SUTRA!

Djed joj je objasnio da ih se mora riješiti već danas, a baka joj je olakšala proces (provjereno dobrom metodom!) zapisivanjem svega što treba obaviti – jer samo će ih se tako riješiti, jednog po jednog!

Zubići oprani – odlijepio se prvi sutrić. Pas prošetan – odskočio je drugi sutrić. I tako do zadnjeg, sve dok više nije osjećala svrbež!

“Osjetila je veliko olakšanje, kao kad bi nakon trčanja u parku sjela i popila vode.”

Najbolje je što je, nakon što se riješila sutrića, mogla bezbrižno uživati u ostatku dana!

Što je sve Tonka obavila navečer prije spavanja i zbog kojeg je “zadatka” iskočila iz kreveta, saznaj u slikovnici koja te čeka u svim knjižarama i na web shopovima, kao i u najbližoj knjižnici. 🙂

P.S. Pridruži se najvećoj hrvatskoj Facebook grupi ljubitelja slikovnica “Slikovnice – preporuke i popusti” te zaprati #djecolakunoc na Instagramu!

Mali leksikon

Naslov: Tonka će sutra

Tekst: Jelena Pervan

Ilustracije: Vanda Čižmek

Nakladnik: Naša djeca

Cijena: 11.90 E (89,66 kn)

Preporučena dob: otprilike od 4 – 8 godina