Ukuhane jabuke

Čini mi se da se kvalitetne slikovnice o tatama mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Možda slikovnica o tati koji je brižan, prisutan i kvalitetno provodi vrijeme sa svojim mališanima nije potrebna jer se takvi tate – podrazumijevaju i zapravo su nepobitne istine?

Nažalost, bojim se da nije tako. A trebalo bi biti!

Zato je važno da djeca barem kroz slikovnice spoznaju situacije u kojem i tata briše (dječje i svoje) suze, kuha ručak i čita djeci.

Baš kao što čitanjem upoznaju drukčije kulture i raspiruju maštu, upravo im se čitanjem približavaju i situacije koje nisu praksa u svakom domu, ali za koje je bitno da shvate da su normalne, dobrodošle i da im mogu težiti.

U Ukuhanim jabukama dječak Janko priča o svom tati, koji je potpuno običan tata, nikakav superjunak.

Ponekad veseo i zaigran, ponekad umoran i neraspoložen.

Tata koji pod tušem “pjeva kao neka mama” i kojem “na bradi raste kaktus”.

“On mi otpuhne bol s koljena i hvata zalutale snove dok spavam.” 

Naravno, dođu i manje lijepi trenuci, u kojima se Janku tatine ruke čine hladnima.

“Kad tata šuti, nevrijeme se sprema.”

Tuga, bijes, trenutačni sukob i otuđenje od voljenog roditelja maestralno su prikazani ilustracijama u kojima se stepenice pretvaraju u mračnu šumu, a tata u…zvijer. Koju, nasreću, ipak “ljutnja brzo mine”, što je fantastično dočarano ilustracijama.

Uobičajeno je da se mamina kuhinja prikazuje kao sinonim osjećaja sigurnosti, no u ovoj se slikovnici u tom kontekstu slavi upravo tatina ljubav i moram priznati da sam oduševljena time! 🙂

Naime, tatine ruke mirišu na ukuhane jabuke, za koje na koricama slikovnice piše da su tradicionalno jelo iz kraja ovog belgijskog autora, odnosno “slasno jelo za dušu, koje se odavna kuha djeci za radost i utjehu”.

“Moj tata ima tople ruke. Prsti mu mirišu na ukuhane jabuke. Želio bih da ima tisuću ruku.”

Što da ti kažem? Slaba sam na kvalitetne slikovnice o mamama, ali ova o tatama me izbila iz cipela. Još jedna slikovnica na koju ne mogu ne zasuziti! 🙂

Slikovnicu Ukuhane jabuke pronađi na web shopu ArTresor naklade.

P.S. Pridruži se najvećoj hrvatskoj Facebook grupi ljubitelja slikovnica “Slikovnice – preporuke i popusti” te zaprati #djecolakunoc na Instagramu!

Mali leksikon

Naslov: Ukuhane jabuke

Tekst i ilustracije: Klaas Verplancke

Prijevod (s flamanskoga): Renate Op den Camp

Nakladnik: ArTresor naklada

Cijena: 10,62 E (80 kn)

Preporučena dob: otprilike od 4-8 godina