Poplava

Možda u zadnje vrijeme vlada poplava novih književnih izdanja za djecu, no samo su rijetka među njima duboka kao slikovnica Poplava

Toliko duboka da ću je svrstati u one namijenjene i odraslima jer mislim da, koliko sam je god puta pročitala, još uvijek nisam pohvatala sve poruke sarkastično prenesene slikom, tekstom i između redaka.

Moj 6-godišnjak ovu slikovnicu doživljava kao vrlo smiješnu i uživa u detaljima koji je prožimaju od korica do korica.

Da me pitate za poruku koju nosi, rekla bih otprilike ovako: Ako probleme guramo pod tepih, voda će nam kad-tad doći do grla. I sami je se nećemo moći riješiti.

Kap po kap…

Ipak, krenimo ispočetka i zavirimo u Poplavu, u kojoj se grad “kao i svakog drugog, ljetnog jutra”, samo što je bio “malčice mokar”.

U ovom gradu, čini se, žive samo personificirane životinje, tako da ulicama hodaju užurbane svinje, a majmuni posvuda zure u mobitele… Hmmm… 😉 

Ispočetka nitko od njih nije pridavao pažnju novonastaloj situaciji.

“Naposljetku, bilo je to samo malo vode.”

Umjesto na vremenske uvjete, ‘small talk’ u javnom gradskom prijevozu bio je fokusiran na vlažnost.

Tračeri su imali nove zvijezde koje je trebalo prokomentirati (ipak se priča da je baš vodenkonj zaboravio zatvoriti vodu).

U školi je, naravno, svaka neuobičajena situacija bila izvor uzbuđenja; najmlađi su sigurno uspjeli iskamčiti raniji odlazak s nastave.

Kako se situacija pogoršavala, tako su se i reakcije mijenjale, ovisno o tome koliko je tko bio visoko pozicioniran. 😉

Dok su jedni od novodobivenih “limuna” odlučili napraviti limunadu, drugi su u poplavi vidjeli umjetnost, a trećima se probudio profiterski, pardon poduzetnički duh.

Bilo je onih koji su za sve krivili političare, kao i onih kojima je još uvijek bilo sasvim dobro jer su gledali samo iz svoje perspektive.

Nakon nekog vremena, situacija je baš svima postala zaista nepodnošljiva.

“Rješenje je bilo potrebno svima. No nitko nije znao što da radi…”

Kako su se životinje ipak uspjele riješiti poplave i stvoriti situaciju u kojoj “problem kao da je voda odnijela”, saznaj u slikovnici Poplava, koja te čeka u knjižarama, web trgovinama i knjižnicama!

P.S. Pridruži se najvećoj hrvatskoj Facebook grupi ljubitelja slikovnica “Slikovnice – preporuke i popusti” te zaprati #djecolakunoc na Instagramu!

Mali leksikon

Naslov: Poplava

Tekst i ilustracije: Mariajo Ilustrajo

Prijevod: Ozren Doležal

Nakladnik: Profil knjiga

Cijena: 13,14 E (99 kn)

Preporučena dob: 6+