Jesu li ekrani uistinu poput zločestog vuka?

Ako ćemo odmah u glavu – nisu!

Nisu, ali vrlo lako to mogu postati. 😀

Neka ekrani budu prilagođeni vama…a ne obrnuto!

S vremenom ćeš vidjeti što tebi i tvojoj obitelji odgovara, kako po pitanju provođenja vremena pred ekranima, tako i po pitanju svega ostalog.

Dobra je stvar što se svaka odluka i stav mogu promijeniti, greške ispraviti, stanje poboljšati.

Na ponašanje djeteta zasigurno ne utječe samo roditeljski odgoj nego i karakter koje to malo biće ima.

Ipak, nemoj da ti postojanje djetetovog karaktera bude izlika za sve što bi ipak moglo biti drugačije na bolji način. 🙂

Beba ispred TV-a?

Naše je iskustvo uvelike olakšano time što ni muž ni ja nismo zaljubljenici u TV i fanatici tehnologije.

To je zasigurno doprinijelo tome da zaključim kako ekrani u prve dvije godine djetetova života – nisu potrebni!

Da se razumijemo, ne mislim pod ovime da sam sama sebi u potpunosti ukinula gledanje TV serije/vijesti/kviza samo zato što dijelim dnevni boravak s bebom.

Naravno da nisam. Nema razloga za to.

Na porodiljnom sam odgledala vjerojatno sve sezone Kućanica i Uvoda u anatomiju (pitajući se zašto, pobogu, ne naprave rez i kažu dosta. Kad mi je već sve počelo nalikovati na besmislenu parodiju, odustala sam i vratila se na posao 😀 ).

Ipak, moje vrijeme za ekran većinom se odvijalo dok je beba spavala ili dok je bila zabavljena dojenjem.

Kad bi se probudila, okrenula bih je tako da ne gleda ekran.

Ekrani privlače, ali mi držimo daljinski

Kad se beba već sama počela okretati, sa zanimanjem je pratila TV.

Ta me činjenica sve više živcirala pa sam svoj “TV time” svela na minimum…

Nakon što sam počela raditi, gotovo sam u potpunosti prestala gledati televiziju. Totalno sam van filma o najnovijim (ili bilo kakvim) filmovima.

I tako, nekako prirodno, TV se u našoj kući rijetko palio.

Crtići i mobiteli kao neophodna zabava?

Što se tiče ostalih ekrana, mobitele smo s djetetom koristili isključivo za video pozive s rodbinom i prijateljima. Nikakve pjesmice, nikakvi ‘jubitoi’. 🙂

View this post on Instagram

Ovako je sve počelo. Čitanje dok nije ni "progleda". Međutim, nije bitno samo šta se radi, nego i šta se ne radi. Nema kod nas pretjeranog gledanja televizije, tablet nemamo, laptop i mobitel ne damo. Ne zato šta smo strogi perfekcionisti nego zato šta to sve ne osjećamo potrebnim. Dapače. . Prije par dana smo bili kod naših prijateljica. Njegova slatka vršnjakinja zna sve pjesmice i crtiće napamet. Šime je blenija u njenu televiziju, očaran. . "Gleda li on uopće crtiće?" . "Nekad mu pustimo Doktoricu Pliško i A je to." . "Jadno dite", smije se moja prija. . A meni isto došlo milo kad san vidila da njena slatkica u hrpi igračaka baš i nema slikovnica. . A obe se trudimo šta najbolje znamo, obe griješimo i obe imamo dobre dane. Ko kaže da je nečija metoda ispravna ili ne? Možda bi moj mali prije progovorija da je gleda crtiće? Ali nekako virujen da će jednog dana imat o čemu pričat kad vidin kako upija slikovnice. Prije vrtića, poslije vrtića, usrid dana, prije spavanja… Samoinicijativno. . "Mama, čitaj mi!" . "A sinko, stvarno si pretjera, oćeš gledat crtić dok je mama na Instagramu?" 🤣 . #jadnatisan #prijespavanja #slikovnica #slikovnice #recenzijeslikovnica #čitajmi #čitajknjigu #knjigekojevoledjecu #childrensbook #childrensbooks #childrensbookart kidsbookstagram #kidsbooks #picturebook #picturebooks #kidlitart #raisingreaders #booksforchildren #storytime #bedtimestory

A post shared by Jadna Ti San (@jadna.ti.san) on

U zadnje se vrijeme promijenilo to što sad gotovo svakog dana pola sata gleda crtiće na TV-u.

S obzirom na to da smo često šokirani efektima, scenama, likovima i zvukovima gotovo svih modernih crtića na koje naiđemo na dječjim TV programima (možda smo stvarno muž i ja oni koji trebaju potražiti pomoć 😀 ), ne dopuštamo “slučajno gledanje” TV-a, odnosno ne pribjegavamo metodi “daj šta daš”.

Konkretno, kod nas su na repertoaru dobrodošli Doktorica Pliško i dobri stari A je to. 🙂

Naš sin zna kad će otprilike i što gledati. Zna što očekivati pa nema plačnih scena kad se TV gasi nakon završetka crtića.

Vidjet ćemo dokad ćemo ovako funkcionirati, tj. hoće li se vrijeme gledanja crtića produžiti (zasad ne vidim smisla u tome. A čisto da napomenem da ovo vrijedi i za vrijeme dok ovo pišem – kraj ožujka 2020., dakle corona karantena party 🙂 ).

Postoji li glazba van pjesmica od kojih roditelje boli glava?

Da se osvrnem i na glazbu, koju u današnje vrijeme mnogu vežu isključivo uz YouTube. Ja obožavam slušati radio otkad znam za sebe, tako da je i moj sin nekako prirodno u doticaju s glazbom na taj način.

Ima i nekoliko CD-ova s dječjim pjesmicama koje rado sluša, ali tu nema mjesta ‘Baby sharku’ i sličnim pjesmicama od kojih odrasle boli glava.

Bit će vremena i za to, sigurna sam, ali zasad mi roditelji kontroliramo što se emitira. “DOK SI POD NAŠIM KROVOM…!!!” 😀

View this post on Instagram

Dok nisan postala mama, na rođendanima dice mojih prijateljica najteže su mi padale dječje pismice. Dosadne, glupe dječje pisme kojima nema kraja. Često bi bila riječ i o samo jednom hitu koji bi bija na repeat-u cili Božji dan. . . . . Otkad san postala mama, ništa se nije prominilo po tom pitanju. 🤣🤣🤣 . . . . Muž i ja još nismo došli u tu tešku fazu da ispunjavamo glazbene želje od kojih nam se diže kosa na glavi. Vjerojatno je tome pripomogla i činjenica da nismo ljubitelji TV-a (još donedavno smo imali ‘muzejsku kutiju’) i da smo općenito glupi za tehniku (i da želimo, ne znan bi li uspili spojit YouTube na TV). . . . . Glupe dječje pjesmice priko mobitela san malome znala puštat u slučajevima krajnje nužde, odnosno ‘za smirenje’ dok bi vrišta u vožnji, i to više zbog sebe jer mi je vožnja ionako prestresna situacija (i to nije da san ja vozačica; proživljene traume su tolike da se još uvik nisan usudila polagat vozački) 🤷🏻‍♀️ . . . . Nedavno mi je prijateljica pustila malome neku pjesmicu priko YT, on se uživija, stvarno te navuče, toliko je iritantna (pjesmica, ne prijateljica 🤪). Za par dana san čula da je ta pjesmica, koju san tada čula prvi put, ušla na ljestvicu TOP100 najslušanijih pisama ikad, ili tako nešto. Baby shark. . . . . Uglavnom, i dalje uspješno izbjegavamo takve hitove, a uspješno smo ga navukli i na prekrasne dječje pjesme iz mjuzikla Matilda. Pisme su za naježit se, al u pozitivnom smislu. Ne mogu prežalit šta san propustila izvedbe mjuzikla, ali nadan se da će opet nekad zaigrat. Izdan je i poseban CD, na kojem su gostovale hrvatske zvijezde, autor glazbe je Neno Belan, priča je prekrasna, a mjuzikl napravljen za Međunarodni dječji festival u Šibeniku. . . . . Jednostavno nešto prekrasno, upišite na YT “Mjuzikl Matilda”, poslušajte i uvjerite se da dječje pjesmice, koliko god bile na repeatu, ne moraju bit iritantne! Ili je problem u meni? 🤷🏻‍♀️ . . . . #jadnatisan

A post shared by Jadna Ti San (@jadna.ti.san) on

U svakom slučaju, moj je savjet da se ekrani (i pjesmuljci 😀 ) djeci doziraju i kontroliraju. Za mišljenje o e-slikovnicama me ne moraš ni pitati! 😀

A kakva je situacija kod tebe?

Odgovori