Slikovnice pomažu: Strah, tuga, nasilje…

Strah, tuga, zabrinutost, nasilje, zlostavljanje… Sve su to posebno teške teme ako su u iste uključena djeca…pogotovo naša.

U ovomjesečnom newsletteru odlučila sam se pozabaviti upravo navedenim temama; fokusirala sam se na preporuke slikovnica u čijem su središtu gore spomenute negativne emocije i situacije koje djeca mogu doživjeti.

Slikovnice kao podrška – i djeci i roditeljima!

Slikovnice su svakako jedan od alata koji nam kao roditeljima (ali i stručnjacima koji rade s djecom) mogu pomoći u nošenju s različitim odgojnim izazovima.

Pritom, naravno, ne mislim na samo posjedovanje prikladnih naslova, već na činjenicu što upravo čitanjem lakše možemo djeci približiti određene pojmove, osvijestiti im neke stvari i potaknuti ih da nam se otvore i povjere.

Problemske slikovnice

Slikovnice koje se u prvom redu bave temama nošenja s emocijama u različitim životnim situacijama i međuljudskim odnosima obično se nazivaju terapeutskim ili problemskim slikovnicama.

Svrha takvih slikovnica je pomoći djeci u rješavanju određenih problema i/ili olakšati im izazovne situacije.

Problemske slikovnice na jednostavan način iznose djeci bliske situacije, s čijim se likovima i doživljajima mogu poistovjetiti.

Priče su jedan od najefikasnijih načina za “prodrijeti” do djeteta. Uz priče i razgovor o pročitanom (i viđenom u ilustracijama!) lakše se potakne i razgovor o doživljajima i osjećajima djece, kao i o mogućim rješenjima problema u kojima se mogu naći.

Zbog svega navedenog, kreiranje problemskih slikovnica trebalo bi uključivati čitav tim stručnjaka različitih profila, poput psihologa, pedagoga i umjetnika.

Emocionalni razvoj

Emocionalni razvoj jedan je od najvažnijih procesa u razvoju ličnosti. Među glavnim stavkama emocionalnog razvoja su:

– naučiti prepoznati i verbalizirati osjećaje

– naučiti iskazivati osjećaje u skladu sa situacijom i općeprihvaćenim normama

Djeci je i za jedno i za drugo svakako potrebna pomoć odraslih, ali i odraslima je potrebna podrška u tom procesu. 🙂 

Srećom, slikovnice su tu da nam pomognu! 🙂

Kakve naslove odabrati?

Sve je više naslova čiji su fokus upravo osjećaji i različite problemske situacije u kojima se djeca mogu naći.

Uz takve je slikovnice mališanima mnogo jednostavnije objasniti postojanje različitih emocija i potencijalne načine nošenja s problemima.

Ipak, imaj na umu da razgovor o osjećajima, kao i “životne lekcije” koje možemo prenijeti djeci na temelju radnje u slikovnicama, nisu rezervirani samo za naslove koji su teoretski definirani kao “problemske/terapeutske” slikovnice! 🙂

Naime, iz gotovo bilo koje pričice, bajke i naizgled “obične” slikovnice mogu se izroditi korisna pitanja, dijalozi i odgojni koraci. 🙂 

Newsletter!

Za svaki slučaj, u ovomjesečnom sam newsletteru navela popis problemskih slikovnica koje na “općenit” način govore o emocijama straha, tuge i brige, kao i one u kojima se likovi susreću sa situacijama poput nasilja i zlostavljanja.

Ako se nisi na vrijeme prijavila za primanje ovomjesečnog newslettera, a željela bi dobiti gradivo koje si propustila 😀 , javi mi se na djecolakunoc@gmail.com ili putem društvenih mreža – Instagram profila ili Facebook grupe.

Ni to nije sve! 😀

Kako ove kompleksne teme ne bi ostale samo na preporukama slikovnica, u newsletter sam uvrstila i video razgovor s gospođom Jasminom Hadela, stručnjakinjom za rani razvoj u djetinjstvu.

Ove su neke od tema o kojima smo razgovarale:

– kako pomoći djeci da se nose s različitim strahovima i brigama? Kad je vrijeme za potražiti stručnu pomoć?

– kako djecu učiti o međuvršnjačkom nasilju? Možemo li prevenirati nasilne situacije u kojima bi se naša djeca našla (kao žrtve ili nasilnici)?

– kako učiti djecu o ophođenju prema neznancima? Je li jednako važno dati im do znanja da trebaju biti na oprezu i s ljudima koje poznaju? 

– kad i na koji način početi razgovarati s djecom o potencijalnim opasnostima i ružnim situacijama poput seksualnog uznemiravanja?

– kako (iz)graditi odnos povjerenja s djecom i uvjeriti ih da nam se mogu (i trebaju!) obratiti ako se suoče s velikim strahovima i ružnim situacijama?

Video pod nazivom “Osnaženi roditelji, sretnija obitelj: Strahovi i nasilje” možeš pogledati i ovdje:

Video slobodno podijeli s onima za koje misliš da bi im mogao koristiti.

Svakako se nadam da će ti naši savjeti i preporuke biti od pomoći te da ćeš nastaviti uživati u čitanju sa svojim mališanima. 🙂

P.S. Na dnu ove stranice (sekcija “Bajke za majke”) možeš se, ako već nisi, besplatno prijaviti za redovito primanje mjesečnih tematskih #djecolakunoc newslettera! 🙂

Odgovori