Orkestar priča priču – Karneval životinja

Ljudi moji, ja vam tooooliko ne volim zvučne igračke, uključujući i slikovnice, da sam dugo izbjegavala čak i serijal “Orkestar priča priču”!

Da, znala sam da slikovnice iz ovog serijala neće prozvoditi zvukove oponašanja životinjskog glasanja ili iritantne pjesmice poput “Baby shark”, no bila sam nepokolebljiva.

Tek me “Karneval životinja” smekšao. I ne samo to – nagnao me da počnem razmišljati o nabavljanju svih prethodnih naslova! 😀

Nenadano oduševljenje

Šimina prva reakcija potvrdila mi je da sam ranije bila u krivu.

Okretanjem svakog prekrasno ilustriranog lista, oduševljeno je upijao nove skladbe. Jedva je čekao da mu pročitam priču kako bi mogao smisleno povezati sve što je čuo i vidio.

Iznenadilo me koliko je skladbi uspio zapamtiti, tj. upariti ih s odgovarajućim ilustracijama, odnosno životinjama, već nakon prvog slušanja.

Mudar spoj!

Shvatila sam da ovakve slikovnice na uistinu odličan način povezuju svjetove pripovijedanja, likovne i glazbene umjetnosti.

Klasična glazba na prvu može ostaviti ozbiljan, dosadan i neprivlačan dojam. Zbog toga je vrlo važno koje metode koristimo kad djecu želimo upoznati s takvom umjetnošću. Ovo je zasigurno jedan od boljih načina!

Čitanjem protiv dosade

Ova nas priča upoznaje s dvojicom braće; Jan i Tom jednog se kišnog popodneva dosađuju u svojoj sobi.

Kako bi se zabavili, ne posežu za ekranima (na stranu to što po ilustracijama možemo zaključiti da se priča odvija u neko starije doba 😀 ), već za knjigom!

Dok uživaju u atlasu životinja, iznenade se kad se ispred njih odjednom otvore tajna vrata iza biblioteke!

Kad te knjiga obuzme…

Jan i Tom nisu mogli odoljeti; ušli su kroz ta vrata i našli se u drugom svijetu…u atlasu možda?

Oni su gutali knjigu, knjiga je progutala njih! 😀

Našli su se u čudesnom svijetu različitih životinja.

Doživljaji za pamćenje

Doživjeli su avanture o kojima svako dijete sanja – jahali su slonove i dupine, razgovarali s dinosaurima, letjeli s pticama…

Kad su se vratili u svoju sobu, mami ipak nisu otkrili svoju tajnu.

“Ali obojica znaju istinu o čarobnom karnevalu životinja, skrivenom iza biblioteke, pritvorenom do sljedećega kišnog dana.”

Glazbeno-literarna čarolija

Svake dvije stranice prikazuju nove životinje i nude novu tipku kojom u priču ulazi glazbena nota.

Čitatelji, dakle, istovremeno uživaju u prekrasnim ilustracijama i u skladbama zabavne suite “Karneval životinja”, koju je daleke 1886. napisao francuski skladatelj Camille Saint-Saëns.

Izvrsno je što se na samom kraju slikovnice nalazi mogućnost ponovnog slušanja svih skladbi “jedno do druge”, uz objašnjenja o tome koji se instrumenti čuju te što isti prikazuju.

Tu su i kratka bilješka o skladatelju i kazalo glazbenih pojmova (kako se ni roditelji ne bi trebali puno misliti kad ih dječica počnu ispitivati što pojedine riječi znače 😀 ). 

P.S. Ostale #djecolakunoc preporuke slikovnica potraži ovdje, a ako još nisi, svakako nam se pridruži na Instagramu i u Facebook grupi! 🙂

Mali leksikon

Naslov: Orkestar priča priču – Karneval životinja

Tekst: Katy Flint

Ilustracije: Jessica Courtney-Tickle

Prijevod: Anda Bukvić Pažin

Nakladnik: Školska knjiga

Cijena: 135 kn

Preporučena dob: otprilike od 3 do 6 godina