Ovčicu je strah jer će dobiti brata

S obzirom na to da sam do prije nekoliko dana još uvijek bila u iščekivanju rođenja svog drugog sina, zadnjih sam mjeseci posebnu pažnju pridala slikovnicama koje obrađuju temu dolaska prinove u obitelj.

Od viška glava ne boli, pomislila sam, tako da je i čitanje takvih naslova bilo dio pripreme prvorođenca na skore velike promjene.

Ionako svakodnevno čitamo – pa zašto ne bismo čitali i o tome kako je mama trudna i što to zapravo znači? 🙂

Kako bebe dolaze na svijet?

Postoji nekolicina slikovnica na hrvatskom/prevedenih na hrvatski na ovu temu, no iznenadilo me koliko njih zapravo spada u kategoriju “Kako bebe dolaze na svijet”.

Naime, u mnogima je od njih slikovito prikazan cijeli proces nastanka novog života (koji ne uključuje rode 🙂 ) – od upoznavanja sa ženskom i muškom anatomijom preko seksualnog čina do izlaska djeteta iz majčine utrobe…

S obzirom na to da moj stariji sin još nema ni četiri godine i da još uvijek nismo došli do dijela seksualne edukacije (iako neki stručnjaci to preporučuju što ranije!), takve sam slikovnice izbjegavala.

Naravno, nekim će roditeljima, pogotovo onima koji imaju djecu od 6-9 godina, upravo takvi naslovi najviše odgovarati.

Uz Evenio nema straha!

Danas ću vam pisati o slikovnici prilagođenoj čak i dvogodišnjacima koji će uskoro dobiti seku ili bracu.

Riječ je o jednoj u nizu terapeutskih slikovnica izdavačke kuće Evenio koje obrađuju emociju straha. Autorice slikovnice su psihologinje iz Centra Proventus.

(Inače, Evenio nudi cijelu paletu slikovnica o različitim emocijama, od kojih svaka ima dodatak sa savjetima za roditelje, pa svakako bacite oko na cijelu njihovu ponudu.)

Nova beeeeeba na putu 😀

Malenoj su ovčici roditelji obznanili da će uskoro dobiti maloga bracu.

“Ovčica je najprije bila iznenađena i zbunjena, no kad je vidjela da su mama i tata jako sretni, i ona je pomislila da je to vjerojatno dobra vijest!”

Promatrala je kako se cijela njihova okolina veseli vijestima i “ubrzo je postala nekako namrštena i povučena”.

Sutradan je više nego inače tražila maminu pažnju.

Čak se nije željela igrati sa svojim prijateljima, koji su joj zabrinuto prišli i pitali što ju muči.

Kad im je priznala da je zabrinuta zbog dolaska prinove, oni su joj govorili o svojoj braći i sestrama, odnosno o svim dobrim stranama i lijepim iskustvima koje doživljavaju s njima.

“Svidjelo joj se što njezini prijatelji vole svoju braću i sestre, no ipak je i dalje bila nekako uplašena i zabrinuta.”

Te je večeri teško zaspala te je imala noćne more, a njezini su krikovi “Neću bracu!” probudili i mamu, koja ju je odmah došla utješiti.

Odjednom su iz nje potekla sva pitanja koja joj nisu dala mira.

Brinulo ju je hoće li mama i tata prestati voljeti nju kad se rodi braco.

“Tko će mene paziti i čuvati?”

Mama joj je kroz zagrljaje objasnila da će ona i dalje biti njena voljena djevojčica.

Grljenju i tješenju pridružio se i tata te se ovčica napokon opustila i osjećala sigurno.

“Znala je da je pred njima razdoblje puno novih izazova, ali uz ljubav i sigurnost to više nije izgledalo tako strašno.”

Savjeti za roditelje

Na samom kraju slikovnice autorice nude detaljne savjete za roditelje za nošenje s dječjim strahom od novonastale obiteljske situacije.

Objašnjavaju koja emocionalna potreba stoji iza straha i kako prepoznati strah.

Savjetuju što (ne) činiti kako bi strah zbog novonastale situacije bio što blaži, a naglašavaju i kad je vrijeme za potražiti stručnu pomoć.

Šimu (ni)je strah jer će dobiti brata 🙂

U svakom slučaju, mislim da je upravo ova slikovnica odličan “alat” za otvaranje razgovora o dolasku prinove – kako s malim, tako i s većim mališanima!

Šimi je odlično sjela i vjerujem da mu je bilo lakše kad je vidio da i slatku ovčicu muče iste brige kao i njega. 🙂

Sad su nam na rasporedu slikovnice u kojima je prinova već došla u obitelj, a provjerene preporuke očekujte kroz nekoliko tjedana! 😀

Mali leksikon

Naslov: Ovčicu je strah jer će dobiti brata

Tekst: Tatjana Gjurković i Tea Knežević

Ilustracije: Jelena Brezovec

Nakladnik: Evenio

Cijena: 49 kn

Preporučena dob: otprilike od 2 godine 🙂

Odgovori