Planina

Ako tražite ogledni primjer kvalitetne slikovnice, Planina je među onima koje svakako spadaju u tu kategoriju. Tekst, ilustracije i poruka – sve je na vrhunskom nivou!

Svjesnost postojanja različitosti perspektiva i spremnost na razmatranje tuđih stajališta veliki su koraci za odrastanje u ljude sposobne za kritičko razmišljanje, dijalog i kompromis.

Ovakve duboke životne pouke kojima bismo htjeli obogatiti svoju djecu često su teško “podučive”, no u tome nam uvelike mogu pomoći upravo slikovnice poput ove.

U Planini različite životinje pokušavaju točno definirati svoj dom – planinu.

Svaka, naravno, gleda iz svoje perspektive. Nažalost, samo iz svoje perspektive.

Medo brunda o planini kao šumi, ovca mekeće o svom domu kao prostranoj livadi, hobotnica grgoljeći tvrdi kako je planina puna ribica i šarenila, divokoza je uvjerena da je stjenovita i strma…

Nakon što je svaka od njih samouvjereno i glasno kazala svoje viđenje planine, nastala je jednoglasna – svađa!

U tom trenutku na scenu, poput plemenskog starješine, stupa ptica selica, koja je svojim pitanjem upućenim svima njima izazvala opći muk.

“Jeste li se ikada popeli na vrh i stvarno vidjeli o čemu se radi?”

U želji da dokažu da su druge životinje u krivu, svaka se od njih zaista spremila na put do vrha planine, gdje ih je dočekalo iznenađenje jer “Sve je izgledalo drukčije. Ni blizu onome što su očekivale.”

Kakvo ih je iznenađenje dočekalo i kako su životinje reagirale, doznaj u slikovnici Planina, koja te čeka u svim knjižarama, web trgovinama i knjižnicama.

P.S. Pridruži se najvećoj hrvatskoj Facebook grupi ljubitelja slikovnica “Slikovnice – preporuke i popusti” te zaprati #djecolakunoc na Instagramu!

Mali leksikon

Naslov: Planina

Tekst: Rebecca Gugger

Ilustracije: Simon Röthlisberger

Prijevod: Dunja Flegar

Nakladnik: Planet Zoe

Cijena: 13,14 E (99 kn)

Preporučena dob: otprilike od 4 – 8 godina