Pettson i Findus: Auto s pedalama

Među slikovnicama za koje sam se najviše iznenadila što su se svidjele mom Šimi definitivno su one čiji su glavni junaci Pettson i Findus.

Starčić i mačak koji zajedno žive na seoskom imanju posve su mu se uvukli pod kožu.

Pettson i Findus za najmlađe

Dosad sam na blogu predstavila dvije slikovnice o njima, i to one za najmanje, koje su zapravo kreirane nakon “originalnih” naslova kako bi se i najmlađa publika (2+) upoznala s likovima koje obožavaju djeca od otprilike četiri godine nadalje.

Za razliku od prvih naslova, koji su velikog formata i s poprilično mnogo teksta, “Upoznajmo Pettsona i Findusa” i “Gdje je Pettson?” su male kartonke posve prilagođene malcima od otprilike dvije do četiri godine.

Auto s pedalama – za još mlađe! 😀

Najnoviji naslov iz ove serije također je prilagođen njima, čak i mlađim malcima! 😀

Debele kartonske stranice, mnoštvo prozorčića, kotačića i poluga, jednostavna radnja – “Pettson i Findus: Auto s pedalama” idealna je slikovnica za sve buduće obožavatelje Pettsona i Findusa, ali i odlična zabava za sve koji ih već vole!

Moj sin obožava Pettsona i Findusa “za velike” (a muž i ja smo naučili da nam je pametnije čitati mu te slikovnice danju, dok još imamo koliko-toliko snage, nego za laku noć 😀 ), no ovo izdanje za najmlađe ga je potpuno raspametilo. 😀

Nova dimenzija prozorčića

Postoji mnogo slikovnica s prozorčićima, no u ovom su naslovu dobili novu dimenziju; neki od prozorčića ispune svoju svrhu tek u kombinaciji s polugama, što uvijek iznova izaziva oduševljenje!

Trebalo je proći nekoliko čitanja dok su se otkrile sve skrivene stvarčice. 🙂

A tekst i radnja?

Teksta je zaista malo; čak ga je manje nego u ostale dvije slikovnice za najmlađe.

Radnja je također jednostavna:

Findus budi Pettsona jer želi da što prije izradi auto na pedale. Pettsonu se, pak, nigdje ne žuri pa najprije odluči doručkovati i popiti kavu. Potom se, uz Findusovu asistenciju, baca na posao. Nakon što je autić gotov, Findus uživa u vožnji dvorištem. Kad padne večer, dvojac odlazi na spavanje. 🙂

Spretne ruke

Bilo mi je zanimljivo pročitati kako “tata” Pettsona i Findusa, švedski književnik i ilustrator Sven Nordqvist, baš poput starčića Pettsona, strastveno osmišljava i konstruira mehanizme u svom studiju.

Upravo je zato odlučio izraditi interaktivnu knjigu za najmlađe čitatelje, koja je, sudeći po Šiminim reakcijama, pun pogodak! 🙂

Neka lov na sniženja počne! 😀

Mi smo svoj primjerak ulovili na sniženju, nadam se da ćete i vi, stoga pratite stranice Planet Zoe, kao i naš Instagram profil @djecolakunoc.com.hr i Facebook grupu “Slikovnice – preporuke i popusti”!

Mali leksikon

Naslov: Pettson i Findus: Auto s pedalama

Tekst i ilustracije: Sven Nordqvist

Prijevod: Ilona Posokhova

Nakladnik: Planet Zoe

Cijena: 99 kn

Preporučena dob: otprilike od 1,5 godine do 5 godina