Pijanist mago Drago

Idealan poklon za sve mališane koji idu u glazbenu školu ili na glazbene radionice, a vole čitanje – pomislila sam čim sam prolistala slikovnicu “Pijanist mago Drago”.

Riječ je o prekrasnom naslovu za djecu autorice Marijane Križanović i ilustratorice Branke Hollingsworth, u izdanju nakladničke kuće Iris Illyrica. Posebno cijenim slikovnice koje su “naše gore list”, stoga sam se veselila otkriti melodije magarčića Drage.

Dragi je drago ići u glazbenu školu 🙂

Iako su određene izvanškolske aktivnosti nekoj djeci nametnute (iz najbolje namjere) od strane roditelja, to nije slučaj s magarcem Dragom.

Naime, on pohađa glazbenu školu te zbilja uživa u svakom trenutku: ne propušta satove klavira, uživa na solfeggiu i u zbornom pjevanju, čak i samostalno vježba doma.

Darovit je, ali i marljiv. Profesor je, razumljivo, ponosan na njega.

Može li se sjediti na dvije-tri stolice?

Ipak, čini se da nepostojanje fokusa i “sve bi htio, nema mira” počinju uzimati danak: umor koji ga sve češće počinje obuzimati odražava se na njegove pijanističke vještine!

“Krive tipke stišće, dira,

pa neskladno klavir svira.

Vježba nije niti blizu,

pao je u tešku krizu.”

Odmarati se mora!

Njegov profesor, srećom, shvaća što se događa i daje mu najbolji mogući savjet:

“Odmor trebaš, e moj mali,

naspavaj se, to ti fali!

Previše bi toga htio,

izaberi što bi bio!”

Nisu svi profesori/roditelji takvi da uistinu vide svoje učenike/djecu i da stavljaju njihovo zdravlje ispred (svojih) ambicija i karijernih ciljeva…

Srećom, mago Drago za profesora ima pravog lidera i mentora, koji zna kada treba reći “STOP!”, a kada poticati pohvalama.

Poticajima do samopouzdanja i rezultata

Upravo su poticajne pohvale trebale Dragi kad je, nakon što je odlučio da će se usredotočiti na to da postane pijanist, bio pred svojim prvim javnim nastupom.

“Maštovit si, prepun duha,

kreativan, dobrog sluha.

Sve tonove znaš po boji,

odijelo ti super stoji!

I bez treme, molim lijepo,

skladno sviraš i naslijepo!”

Maestralan nastup

Iako ga je pred publikom obuzela trema, sve je nestalo čim je počeo svirati.

Marljivo vježbanje se stostruko isplatilo jer je sad svirao “nikad bolje”!

“Glatko svira skladbe teške,

ni u jednoj nema greške!

Čini čudo od klavira

kao kad virtuoz svira.”

I ne samo da se mago Drago izvrsno osjećao dok je svirao, već je i publika istinski uživala slušajući njegove izvedbe slavnih skladbi.

Na kraju nastupa dvoranom je odjeknuo pljesak oduševljenih slušatelja, što je u Dragi izazvalo neizmjerno zadovoljstvo i ponos, a zasigurno i motivaciju za daljnje usavršavanje. 

Slikovnica za glazboznalce?

Prateći zanimljivu priču o magarcu Dragi, čitatelji kroz rimovane stihove upijaju i brojne izraze iz područja glazbenog obrazovanja.

Svome sam 4-godišnjem sinu morala objašnjavati svako drugu riječ, a ni sama nisam znala značenje svega pročitanog. 😀

Srećom, na samom kraju slikovnice nalazi se rječnik pojmova. Doba, četvrtinka, oktava, solfeggio, trozvuk – sve je objašnjeno! 🙂

Naravno, pretpostavljam da ni djeci starijoj od mog Šime, a koja se ne obrazuju u glazbenoj školi, sama objašnjenja ne bi bila dovoljna za potpuno shvaćanje svega navedenog… Međutim, nije potrebno ni znati baš sve – neke će upravo ovi strani pojmovi zaintrigirati i potaknuti na prebiranje po tipkama sintisajzera! 🙂

Per aspera ad astra

Usprkos mnoštvu nepoznatih riječi, mog rimoljupca Šimu privukli su ritmični stihovi i divne šarene ilustracije, zbog čega svaki put sa zanimanjem prati trnoviti Dragin put do zvijezda. 🙂

Ova slikovnica nije namijenjena samo djeci zainteresiranoj za glazbu; naprotiv, odabiranje jedne aktivnosti i marljivo vježbanje pred javni nastup mogu se povezati s brojnim drugim aktivnostima.

Ipak, vjerujem da će ova slikovnica biti pun pogodak upravo za djecu ranije školske dobi koja su na početku svoga glazbenog puta.

Osvoji ovu slikovnicu!

U suradnji s nakladničkom kućom Iris Illyrica, koja je ovu slikovnicu izdala uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u Godini čitanja, primjerak ove glazbom nadahnute slikovnice ubrzo ću pokloniti na Instagram profilu @djecolakunoc.com.hr, stoga trk tamo! 🙂

P.S. Ostale #djecolakunoc preporuke slikovnica potraži ovdje, a ako još nisi, svakako nam se pridruži na Instagramu i u Facebook grupi! 🙂

Mali leksikon

Naslov: Pijanist mago Drago

Tekst: Marijana Križanović

Ilustracije: Branka Hollingsworth

Nakladnik: Iris Illyrica

Cijena: 100 kn

Preporučena dob: otprilike od 4 do 8 godina