Majstorica Nola popravlja tatu

Jedna od slikovnica koje su u zadnje vrijeme najviše oduševile mog Šimu je “Majstorica Nola popravlja tatu” autorice Silvije Šesto.

S obzirom na to da sam imala osjećaj da još nije “dorastao” ovakvoj slikovnici te da mu se ilustracije nastale tehnikom 3D modeliranja neće svidjeti, oduševila sam se njegovim reakcijama punim valjanja od smijeha, uočavanja zanimljivih detalja i molbama za ponovnim (i ponovnim…) čitanjem. 🙂

Majstorska obitelj

Slikovnica je pisana u prvom licu; priču o urnebesnim dogodovštinama svoje obiteli pripovijeda nam šestogodišnjakinja Nola.

Eh, da, Nola pripovijeda poput prave šestogodišnjakinje – dugim rečenicama punim svojih maštovitih zaključaka i nedoumica.

Moram priznati da su me njene zapisane misli, u kojima često nedostaje zareza ili, pak, ima viška istih, na prvu pomalo uznemiravale. #grammarnazi 😀

Noline mudrosti

Ipak, Šimino iskreno oduševljenje me razoružalo pa sam se i ja sve više zaljubljivala u ovu neobičnu slikovnicu.

Moj je tata majstor. Gradi kuće, popravlja kvarove, uređuje domove. To je radio i njegov brat a moj stric, pa su radili zajedno, dok mu jednog dana tata nije rekao:

Ti si star, braco, na mladima svijet ostaje! – i što je najružnije, moj tata je to rekao svom bratu u lice i od tada oni ne razgovaraju, a kad veliki ne razgovaraju, i mi, mali, ostanemo kratkih rukava, pa strica od te svađe nisam vidjela, samo čula telefonski. A to nije to, nije!!!

Već iz ovog dijela možemo shvatiti kako autorica “između redaka” slavi dječju mudrost. 🙂

Nered svud…

Jednog je jutra u Nolinom stanu vladao pravi kaos: mama je bila izvan sebe jer je voda počela naveliko curiti iz perilice, a tata je već debelo kasnio na posao, što je dovelo do opipljive nervoze i svađe.

Da bi stvar bila gora, odjednom je u sobi pao strop, stvorivši veliku rupu u podu.

Rekla sam ti da je glupo proširivati stan na dvije etaže! – vikala je mama.

Tko me opet traži!? – tata je umjesto etaže čuo traže, niz lice mu se cijedio znoj kao voda iz perilice.

Sjetivši se svega što je naučila dok je nekoć s tatom i stricem išla na posao, Nola je shvatila u čemu je problem s perilicom.

Sigurno gumica! – stajala sam pred tatom dok je on skupljao vodu s poda.

Gumica za kosu? – pitala je mama iz sobe u kojoj je pokušavala staviti nešto na onu rupu dok su joj ptice slijetale na glavu kroz otvoren strop. – Gdje je gumica, opet ćeš raščupana u vrtić. Skratit ćemo ti kosu…

Zaustavila sam je odgovorom:

Ne, mama! Gumica na perilici! Sigurno zbog toga curi!

Uhhh, kakav nered…opet sam se malo iznervirala! 😀

Kakav ste vi to majstor?!

Nakon što je zbog curenja vode u njihovoj kupaonici cijela zgrada ostala bez struje, pred vratima su im se počeli naguravati nezadovoljni susjedi.

Ne možemo se kupati, ne možemo kuhati ručak, gledati televiziju, igrati igrice, ne možemo živjeti! – vikali su i usput svi odreda dodavali: – E, baš ste vi, Damire, neki majstor!!!

Kraj njihove muke nije se nazirao. Dapače, stvarali su se novi problemi: pukla je kvaka na ulaznim vratima, u stanu se digao parket, srušio se stakleni luster i “pomeo” sve što je do tada još bilo neokrznuto općim neredom…

Da bi stvar bila još gora, u tim je trenucima pauk odvukao tatin nepropisno parkirani automobil.

Tata je plakao, a mama si od jada čupala kosu…

Još je samo nedostajao šišmiš, da uleti kroz prozore koji su izgledali vrlo nesigurno, i da joj se uplete u kosu.

Vrijeme za potražiti pomoć…

Shvativši da je vrag odnio šalu, Nola je postupila najozbiljnije od svih i – obratila se stricu za pomoć.

Stric je dojurio brzo poput hitne pomoći.

Možda je jedva čekao ovakvu (ne)priliku kako bi opet stupio u kontakt s bratom…

Brzo je pojurio prema našoj zgradi i kad je vidio tatu, upitao ga je kao da nikad nisu bili u svađi:

Što ćemo prvo srediti, majstore!?

Neželjena inspiracija 🙂

Kad je Nola slavila sedmi rođendan, od svojih je roditelja na poklon dobila “tortu u obliku vreće cementa u koju je bila ubodena svjećica u obliku čavla”, tako da Šime sad ima detaljan opis torte kakvu želi za svoj peti rođendan…

Moram se, dakle, potruditi da se u međuvremenu zaljubi u neku drugu slikovnicu s rođendanskim motivima. 😉

Duboka na neobičan način, duhovita i tekstom i slikom, posebna – “Majstorica Nola popravlja tatu” ima veliku preporuku od nas! 🙂

Naslov: Majstorica Nola popravlja tatu

Tekst: Silvija Šesto

Ilustracije: Mila Lončar

Nakladnik: Semafora

Cijena: 100 kn

Preporučena dob: otprilike od 4 do 8 godina