Zdravo, zdravo!

Još jedna slikovnica iz rubrike “Ljubav na prvi pogled” – fantastično umjetničko-aktivističko ostvarenje pod nazivom “Zdravo, zdravo!” oduševilo nas je na prvo listanje, gledanje, čitanje! 🙂

Riječ je o slikovnici koja minimalnom količinom teksta i mnoštvom zanimljivih i duhovitih ilustracija prikazuje bogatstvo raznolikosti životinjskog svijeta na našem planetu.

Ilustracije su, kako se navodi na samom početku, izvedene u različitim medijima, poput rezanog papira, olovke u boji, uljnih pastela, markera i računala.

Zdravo, ljepotani! 🙂

Iz stranice u stranicu pozdravljaju se čudesna stvorenja.

Različita bojama i “dezenima”…

Veličinom i oblicima…

Načinom kretanja i ponašanja…

Glasanjem i karakterom…

Kako sam autor u svojoj bilješci na kraju slikovnice kaže:

“Njihove boje, likovi, zvukovi, šare i neobične frizure svijet čine življim i čarobnijim.”

Njegova je namjera bila ovom slikovnicom upoznati djecu (ali i odrasle!) s brojnim ugroženim životinjskim vrstama i potaknuti ih da se na neki način i sami upuste u bitku za njihov spas.

Kako ističe, sve počinje od “Zdravo!”, odnosno od informiranja o navedenom problemu i upoznavanja s ovim divnim životinjama.

To je prvi korak ka stvaranju ushita i želje za promjenom, koju onda trebamo prenositi svima koje znamo i uključiti se u konkretne aktivnosti kojim bismo doprinijeli da ta posebna bića još dugo opstanu.

“Vidjeti taj svijet, upoznat’ ga za pravo… Odakle da počnem? Od zdravo, zdravo!”

Imena svih prikazanih životinjskih vrsta (njih 91!), kao i stupanj njihove ugroženosti, možemo doznati na samom kraju slikovnice.

Šime je posebno oduševljen upravo ovim dijelom jer su mu već mjesecima upravo brojevi prava opsesija. 😀

Ova je, slikovnica, zapravo, nepresušan izvor ideja za raznolike aktivnosti tijekom i poslije čitanja: od traženja i uspoređivanja različitih oblika, veličina i boja, oponašanja glasanja i kretanja životinja, likovnog portretiranja junaka u različitim tehnikama, osmišljavanja kampanja za njihov spas… Nema kraja! 😀

Obožavam kvalitetne slikovnice koje podižu svijest i informiranost o očuvanju okoliša i ekologiji, a “Zdravo, zdravo!” je upravo takva.

Naravno, ako uzmete u obzir da je izišla pod okriljem ArTresor naklade, neće vas čuditi posebnost iste – sva njihova djela zaista su umjetnički biseri dječje književnosti!

P.S. Pogledajte samo kako su divne unutarnje korice – to su ti detalji koji čine razliku! 🙂 

Mali leksikon

Naslov: Zdravo, zdravo!

Tekst i ilustracije: Brendan Wenzel

Prijevod: Lara Hölbling Matković

Nakladnik: ArTresor naklada

Cijena: 80 kn

Preporučena dob: od otprilike 3 godine

Odgovori