Gdje pronaći recenzije slikovnica?

Došlo je takvo vrijeme da svoje kupovne odluke obično donosimo na temelju makar kratkog “online” istraživanja; uspoređujemo ponude različitih strana, tražimo iskustva postojećih korisnika i sl.

Informacije koje o slikovnicama možemo pronaći na službenim stranicama izdavačkih kuća i knjižara obično su skromne i na nas ne ostavljaju “vau efekt”, što može dovesti do odustajanja ili barem prolongiranja odluke o kupnji.

Blogovi kao riznica informacija i stvarnih dojmova

Upravo je to razlog što roditelji i osobe koje rade s djecom sve češće traže dodatne informacije i poticaje na blogovima posvećenim isključivo dječjoj književnosti.

Na takvim se stranicama obično prenose dojmovi iz prve ruke jer ih pišu osobe koje su i same svakodnevno okružene djecom: mame, tate, odgajatelji/ce i učitelji/ce kojima je čitanje djeci redovna aktivnost u kojoj uživaju.

Danas ću ti izdvojiti nekoliko hrvatskih blogova koje i sama rado pratim, u nadi da ću ti otkriti neka nova imena u čijem ćeš radu uživati, a sve kako bismo zajedno širili svijest o kvalitetnoj literaturi za djecu kao mali zalog za bolju budućnost svih nas. 🙂

Mali čitači

Ovaj je blog bio moj ulazak u svijet blogova o slikovnicama. Tražeći informacije o čitanju i preporuke za svog mališana, otkrila sam da postoji mama-knjižničarka koja piše o knjigama za djecu, što me oduševilo.

Ako se ne varam, ovaj je blog prvi takve vrste kod nas, a djeluje već otprilike 3 godine.

Bila sam toliko oduševljena ovim otkrićem da sam se javila gospođi koja stoji iza svega te o njoj i njenom projektu napisala članak za portal Supermame, koji pod naslovom “Supermame koje čine promjene: Marija Bratonja” možete pronaći ovdje.

Ukratko, na Marijinom blogu možeš pronaći recenzije slikovnica i dječjih knjiga za osnovnoškolski uzrast (ipak je riječ o mami troje djece, koja pokrivaju vrtić i osnovnu školu!), kao i intervjue s domaćim autorima/icama i ilustratorima/icama.

Mali čitači aktivni su i na društvenim mrežama; možeš ih pronaći na Facebooku i Instagramu, a za vrijeme karantene pokrenuli su i You Tube kanal, na kojem tvoji mališani mogu poslušati i pogledati nekoliko slikovnica. 🙂

Slikovničar Jura

Moram priznati da mi je u zadnje vrijeme upravo ovaj blog najdraži kad su u pitanju recenzije slikovnica.

Mama-logopedica (kojoj ne znam ime 🙂 ) piše o naslovima za najmlađe, uz to dajući savjete kako pomoću slikovnica poticati razvoj jezika, govora i drugih vještina od najranije dobi.

Njen mi se stil baš sviđa i uživam u čitanju svega što objavi.

Ova mama i njen slikovičar aktivni su i na Facebooku i Instagramu.

Miš i zmaj

Mama Franka (kojoj ne znam prezime 🙂 ) je sigurno romantična duša; svaka me njena objava raznježi.

Osim na blogu, aktivna je (čini mi se mnogo više) na Facebooku, gdje ostavlja prekrasne recenzije.

Uz to, piše o svojim uspomenama vezanim za knjige i povezuje sve koji tragaju za književnim biserima iz svog djetinjstva. 🙂

Čitajmo

Autorica ovog bloga piše prekrasne osvrte, najavljuje novitete te motivira citatima i ilustracijama, potičući tako kulturu čitanja od najranije dobi.

Iza cijele priče stoji mama-pedagoginja Sanja Margeta, čije objave možeš pratiti i na Facebooku i Instagramu.

U novoroditeljskom žanru

Recenzije gospođe Ande Bukvić Pažin u meni izazivaju strahopoštovanje. 🙂

Riječi ove teoretičarke književnosti, prevoditeljice i mame zaista ostavljaju bez daha, bilo da se radi o njenim prijevodima ili recenzijama kvalitetnih slikovnica.

Osim o slikovnicama, na svom blogu i Facebook stranici piše o roditeljstvu, dok na Instagramu više nije toliko aktivna…

U svakom slučaju, zaprati ženu koja zna znanje! 😀

Čita ona

Mama-odgojiteljica Lana Gospodnetić na svom Instagram profilu dijeli videa u kojima čita kvalitetne slikovnice.

Njena simpatična kćerkica, pak, najavljuje svako čitanje, dajući nam osvrt iz perspektive 6-godišnjeg djeteta. 🙂 

Čarobni svijet bajki

Mama-odgojiteljica Irina Vujnović na svom blogu piše o naslovima za predškolsku i osnovnoškolsku dob, ne otkrivajući nam kraj radnje, već nas držeći u napetosti. 🙂

Njene recenzije također možeš pronaći na Facebooku i Instagramu.

Slovuljko

Mama kojoj ne znam ni ime ni prezime piše o naslovima za najmlađe. 🙂

Osim na blogu, aktivna je na istoimenoj Facebook stranici.

Djeco, laku noć!

Ako te tko bude pitao za savjet, slobodno ovom popisu dodaj i blog na kojem se trenutno nalaziš! 😀

Ja sam mama Romana, koja je trenutno opet u slatkom iščekivanju, a koja je pokrenula blog “Djeco, laku noć!” kako bi svojim iskustvom pomogla svima koji traže savjete o prenošenju ljubavi prema čitanju kvalitetne literature svojoj djeci.

Moje pravilo glasi da se među preporukama koje dospiju na blog ubrajaju samo slikovnice koje glasno odobri moj sinčić; svaka kod nas mora biti hit barem dva tjedna! 🙂

To znači da ovdje često nećeš moći naći preporuke naaajnovijih noviteta, no klasicima ionako uvijek treba vremena, zar ne? 🙂

Bit će mi drago ako se pridružiš mom putovanju čudesnom zemljom kvalitetnih slikovnica i na Facebooku i Instagramu.

Drage mame, i dalje budite informirane i načitane! Pozdrav iz Splita! 🙂

Odgovori