Miš lavljeg srca

Među slikovnicama koje uvijek preporučujem i poklanjam našim malim prijateljima, svoje je mjesto utabanala krasotica naslova “Miš lavljeg srca”.

Riječ je o divnom djelu satkanom od zanimljivih stihova autorice Rachel Bright i prekrasnih ilustracija koje potpisuje Jim Field.

Miš lavljeg srca

Idealan je ovo naslov za prve korake malo “ozbiljnijeg” čitanja, s tim da ja vjerujem da “ozbiljni” čitatelji mogu biti djeca koja su tek navršila 2 godine.

Dok su, primjerice, Pip i Popi i Mali majmun u velikoj brizi zaista i ilustracijama i tekstom prilagođeni najmlađima, Miš lavljeg srca ipak donosi kompleksniju priču i dublje ilustracije.

Međutim, ne smatram time da je ova slikovnica namijenjena isključivo dvogodišnjacima, već da je dovoljno zanimljiva da čak i njih privuče, a nedvojbeno je privlačna svim predškolcima.

Miš lavljeg srca
Miš lavljeg srca
Miš lavljeg srca

S obzirom na to da je u sami naslov ove slikovnice utkana metafora, vjerojatno pretpostavljaš da se i unutar korica provukla koja. Da, u pravu si. 

O tebi (i tvom djetetu) ovisi kako ćeš shvatiti i svom malom čitatelju pokušati objasniti Miša, Lava, njihova razmišljanja i postupke.

Miš lavljeg srca

Hoćeš li Miša doživjeti kao dijete niskog samopouzdanja, koje sa strahopoštovanjem promatra “popularne” vršnjake?

Hoćeš li Lava doživjeti kao “ranjeno” dijete koje svojim ponašanjem pokušava privući pažnju i biti voljeno?

Miš lavljeg srca
Miš lavljeg srca

Hoćeš li, možda, Miša doživjeti kao sebe, koja je, tek kad se uhvatila u koštac s nekim velikim problemom (Lavom), shvatila da isti zapravo nije nerješiv?

Ima vremena za sve; Miš lavljeg srca je zasigurno slikovnica kojoj ćete se godinama vraćati, tako da sad možda ni ne trebaš razmišljati ni o čemu osim o hrabrosti i prijateljstvu. Uživaj u čitanju! 🙂

Miš lavljeg srca

Mali leksikon

Naslov: Miš lavljeg srca

Tekst: Rachel Bright

Ilustracije: Jim Field

Prijevod: Ozren Doležal

Nakladnik: Profil Knjiga

Cijena: 59 kn

Preporučena dob: od 2 do 102 🙂